016-542 10 10 info@woodfab.se

Bänkskivor

 

 

Bänkskivan skapar den kompletta looken

När man tittar på ett kök, så är bänkskivan ett av de självklara elementen som man måste välja. Det är i hög grad bänkskivan som förstärker den stil man har valt till köket.  Samtidig så är det också vid många tillfällen bänkskivan som är ytan som skall utgöra den dagliga arbetsstationen på flera platser i köket och också skall fylla en form av praktisk funktion både till vardags och fest.

Skapa din egna unika bänkskiva hos oss och få en bänkskivelösning som ger ditt kök, just den perfekta looken. Med fokus på detaljer och olika kantprofiler så lämnas ingenting till slumpen. och det kommer att synas när det färdiga resultatet står klart. 

Hos oss på Woodfab så erbjuder vi olika typer av bänkskivor, allt efter dina behov och önskemål. Hos oss kan du välja emellan ett stort urval olika material och på det sättet skapa den perfekta looken till ett nytt, unikt och personligt kök.

Få din bänkskiva måttanpassad

Hos Woodfab  så anser vi själva, att du kommer längst med de personliga och inviduella lösningarna. Därför är det också viktigt att kunna erbjuda en bänkskiva som är anpassad efter dina önskemål. Har du en dröm om ett bestämt material, eller ifall du gärna skulle vilja framhäva vissa detaljer i köket, så skall vi göra allt för att dina önskemål skall gå att uppfylla.

Med en ny bänkskiva som är individuellt anpassad, så undviker du också halvdana lösningar, som skapar tex. dumma hörn eller andra irritationspunkter, som du ser varje gång du kikar på det.

Här på hemsidan kan du hämta massor av inspiration til en ny bänkskiva till ditt kök. Här kan du läsa mer om de olika materialen och på det sättet hitta den perfekta lösningen för just dig.

Bänkskiva med diskho – tänk på det praktiska

När du väljer en bänkskiva efter dina önskemål , så ska du också tänka på några av de praktiska detaljerna till ditt val. Vilken vask vill du ha, skall det vara mycket eller lite yta på bänkskiva, skall arbetsytan delas upp eller har du kanske andra idéer, hur ser det perfekta köket ut för dig? Det är bland annat därför, vi också erbjuder individuella lösningar, när du skall ha en ny bänkskiva till köket.

Se det stora urvalet av bänkskivor till köket

Hos Woodfab så erbjuder vi, att du kan välja emellan många olika slags bänkskivor enligt önskemål. ifall du vill tänka praktiskt och vill kunna arbeta på dina bänkskivor oavsett om du står med ett varmt eller kallt kärl. Så ska du välja en av de många bänkskivor som vi har i ett massivt och värmetåligt material.

Är du i stället ute efter den varma looken med en exklusivt utseende, där kvaliteten i materialvalet verkligen träder fram. Då måste du kika in på vårat stora urval av bänkskivor i massivt trä som finns i ett stort antal träsorter.

Här är det igen viktigt att tänka på köket i sin helhet, där allt ska passa ihop tillsammans för att skapa en wow-effekt som gör att du kommer att längta efter att få komma ut till ditt kök på nytt.

Få goda råd och vägledning av vår personal

Du hittar oss på Woodfab i Skogstorp på Rosenforsvägen 1, ca 7,5 km utanför Eskilstuna . Vi står klara med goda råd och vägledning för att du skall kunna välja ut din nya bänkskiva till ditt kök. Vi är proffs på personliga och unika lösningar, där vi vill få dina drömmar, budget och det praktiska gå i uppfyllelse.

 

Olika typer av material på bänkskivor:

 

 

Bänkskivor i massivt trä

En massiv bänkskiva i trä är en riktig klassiker.

Om materialet:

Bänkskivor i trä som är avsedda för kök tillverkas ofta i hårda träslag såsom ek, ask, björk, bok och valnöt, men även i t.ex. bambu. Dessa finns antingen i stavlimmat utförande,  och då i kortare stavar eller i helstav. Den finns även med en så kallad  live edge. Det senare alternativet är en massiv skiva med rå och oregelbunden ytterkant som följer trädstammens ursprungliga form. Detta är dock ingen praktisk lösning i ett kök utan passar nog bättre som ett design inslag på en köksö eller något liknande.

Var passar träbänkskivor:

Massivt trä, oavsett träslag, är en klassiker i skandinaviska hushåll. Vi bygger ju hus i trä och inreder mycket med trä både avseende golv, lister och förstås även bänkskivor. En bänkskiva av massivt trä passar – beroende på ytbehandling- i princip in i kök av alla stilar, exempelvis gör den sig riktigt bra i t.ex. lite mer rustika och lantliga kök. Väljer du ett ljusare träslag, eller behandlar skivan med kulörsatt olja/hårdvaxolja, så kan den passa lika bra i ett minimalistiskt kök.

Montering av träbänkskivor:

Träbänkskivor skruvas företrädesvis fast underifrån. Tänk på att du behöver förborra ett större hål och sedan montera  bänkskivan med en mindre skruv än det förborrade hålet med en bricka så att bänkskivan har möjlighet att röra på sig beroende på årstid och luftfuktighet. Ett annat sätt att montera skivan med är så kallade möbelvinklar.

Hållbarhet och tålighet:

Trä suger fukt och kan expandera, resa sig och även krympa. Det är också repkänsligt och tål inte hög värme, men å andra sidan är den också någorlunda enkel att renovera ytan på genom att exempelvis slipa ner den slitna ytan och lägga på en ny ytbehandling.

Underhåll av träbänkskivor:

Eftersom trä suger fukt är det viktigt att behandla bänkskivan regelbundet, exempelvis genom att ytbehandla ytan med olja eller hårdvaxolja  som är lämplig i köksmiljö. Rengöring sker i form av att du torkar av ytan med lätt fuktad trasa.

Pris per löpmeter:

Cirka 2 500-5 000 kronor, helt beroende på val av träslag, tjocklek, djup och kvalitet.

 

Bänkskivor i laminat och kompaktlaminat

Material:

Bänkskivor av laminat är både billiga och jämfört med andra alternativ, väldigt enkla att underhålla. De består av flera skikt papper och laminatskivor som pressats samman under högt tryck. Nuförtiden finns även kompaktlaminat som är tunnare och tåligare än traditionella laminatskivor, men också lite dyrare.

Passar var:

Då det finns ett enormt stort utbud av mönster och färger så är det inte svårt att hitta en laminatskiva som passar just till din önskade inredningsstil. T.ex. kompaktlaminat gör sig jättebra i moderna kök pga att den är tunn i sitt utförande.

Montering av laminatbänkskivor:

Bänkskivor av laminat skruvas vanligen fast underifrån. Kompaktlaminat måste dock alltid förborras. Det går även att montera laminatbänkskivor med ett så kallat sättlim/monteringslim.

Hållbarhet/tålighet:

Laminat är överlag ganska tåligt, speciellt sett till priset. Men om ytan skadas är den väldigt fuktkänslig. Skador brukar uppstå i första hand på känsliga områden såsom kanter och liknande. Men så länge skivan är intakt är den däremot   väldigt motståndskraftig mot fukt, repor och fläckar.

Underhåll av laminatbänkskivor:

Laminatbänkskivan behöver inte underhållas egentligen. Det räcker med att du håller den ren genom att torka av den med fuktig trasa. Den tål i stort sett alla rengöringsmedel. Dock så är högblanka laminatbänkskivor oerhört repkänsliga.

Pris per löpmeter:

Från cirka 500-1 500 kronor/lpm för en traditionell laminatskiva, och omkring 1 000-3 000 kronor för kompaktlaminat –  priset varierar med tjocklek och djup och kvalitet.

 

Bänkskivor i sten (Marmor, granit, kalksten)

Material:

Precis som bänkskivor av trä så finns bänkskivor av sten i en rad olika sorter och kvalitéer. Vanliga sorter i kök är marmor, kalksten och granit. De har ganska olika typer av egenskaper (se nedan).

Var passar bänkskivor i sten:

Bänkskivor av sten ger ett stabilt och naturligt, men samtidigt exklusivt intryck i köket eftersom det är ett naturmaterial. Marmorbänkskivor har varit trendiga under lång tid, speciellt Bianco Carrara. Men granit är ett mer hållbart val för dig som är lite klumpig och ofta spiller. Kalksten gör sig bra i kök som har inslag av trä.

Hur monteras stenbänkskivor:

Bänkskivor av sten läggs på plats och limmas/ fogas på plats mot skåpen. Enbart tyngden gör att skivorna egentligen ligger kvar på plats.

Hållbarhet/tålighet:

Dessa faktorer beror helt på valet av stensort. Marmor är exempelvis ganska känsligt mot syror och vassa objekt, det missfärgas och repas lätt. Du bör vara försiktig. Kalksten är också känsligt för syra. Granit är däremot relativt tåligt och har ganska hög motståndskraft mot repor och fläckar. Dock så är all natursten känslig mot värme från varma kärl och man skall använda underlägg. Det finns naturliga spännigar i stenen som kan göra att skivan spricker pga värmen.

Underhåll:

Marmor och kalksten behöver oljas in med en stenolja för att få ett yttre skydd då det är porösa stenar. Granit behöver inte underhållas med annat än vanlig rengöring. Vid rengöring bör du generellt undvika sura rengöringsmedel.

Pris per löpmeter: Beror på tjocklek och stenstort men cirka 2 000-8 500 kronor/lpm.

 

Bänkskivor i Corian eller kvartskomposit (Silestone)

Material: Består av naturliga mineraler och färgpigment som bearbetas industriellt till skivor, dock är det stor skillnad på olika material. Corian är exempelvis mer “plastigt” än Silestone som istället är mer “stenigt” eftersom det är en kvartskomposit. Så även om bägge räknas in i kategorin komposit har de vitt skilda egenskaper och helt olika karaktär.

Passar var: Corian har länge varit ett trendigt material i premiumkök. Det som gör materialet så speciellt är att hela ytan är skarvfri och av ett och samma material, till och med diskhon. Många tänker på vita högblanka bänkskivor när man nämner Corian men de finns i alla möjliga mönster och naturnära färger som påminner om bänkskivor av sten. Kvartskomposit är också ett kompositmaterial som i väldigt hög grad består av stensorten kvarts. Även om den är industriellt framtagen påminner den mycket om stenbänkskivor och passar således i samma typ av kök som dessa.

Hur montera: Bänkskivan monteras genom att den underlimmas. Corian kan även komma med undermonterad list. De utan fästs med silikon.

Hållbarhet/tålighet: Corian är relativt tåligt mot slag och fläckar eftersom det är porfritt, men tål inte hög värme och har inte jättestor motståndskraft mot repor. Det kan däremot repareras av certifierad montör. Kvartskomposit tål också slag och fläckar bra och har samtidigt hög motståndskraft mot repor och värme.

Underhåll: Behöver inget regelbundet underhåll annat än rengöring med fuktad trasa. Tål rengöringsmedel.

Pris per kvadratmeter: Corian cirka 4 000-6 000 kronor/lpm, Silestone 3 000-5 000 kronor/lpm.

 

Bänkskivor i keramik (Dekton)

Material: Keramiska bänkskivor är gjorda av naturligt råmaterial (typ sand, lera och liknande) men behandlas och bearbetas industriellt till en bänkskiva. De är ofta dyrare än stenbänkskivor, men också tåligare.

Passar var: Utseendet på keramiska bänkskivor varierar och den här typen av bänkskiva går därmed att hitta i många olika stilar, som i sin tur passar en rad olika kök. Färger och mönster är naturnära sådana och påminner om stenbänkskivor.

Hur montera: Bänkskivan monteras genom att den underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Keramikbänkskivor har hög reptålighet och motståndskraft mot fläckar, de är även värmebeständiga.

Underhåll: Behöver inte underhållas annat än rengöring. Torkas med trasa och tål rengöringsmedel i pH 4-6 eller 8-10, dock inte mycket sura rengöringsmedel och heller inte rengöringsmedel med blekmedel.

Pris per kvadratmeter: Cirka 4 000-8 000 kronor/m².

 

Bänkskivor i Terazzo

Material: Terrazzo är en konststen, eller konstbetong som den också kallas, som består av en cement och någon stenart som ballast. Den kan exempelvis framställas av krossad marmor.

Passar var: Terrazzo påminner mycket om stenbänkskivor men med en mer mozaiklik yta. De livar upp i ett avskalat kök, men passar även i en rad andra köksstilar där stenbänkskivor generellt gör sig bra. Du bestämmer själv hur ytan ska behandlas, exempelvis kan du välja blankpolerad eller mattslipad.

Hur montera: Underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Oimpregnerad Terrazzo suger en del fukt men är hårt och relativt reptåligt. Hållbarheten och tåligheten beror dock delvis mycket på vilken stensort som är i ballasten. Marmor är vanligt och det är som bekant känsligt för syror (läs mer under bänkskivor av sten).

Underhåll: Terrazzo ska impregneras. Rengör med fuktad trasa men undvik sura rengöringsmedel då de kan missfärga skivan.

Pris per kvadratmeter: 3 500 kr/lpm

Bänkskivor i rostfritt stål

Material: Bänkskivor av rostfritt stål består, precis som namnet antyder, av rostfritt stål. Utöver att vara en plan bänkskiva, såsom övriga material den här artikeln, kan de också komma med exempelvis uppvikt bakkant eller så kallad droppkant.

Passar var: Många väljer att integrera en diskho i rostfritt stål i en bänkskiva av annat material, men du kan förstås ha hela bänkskivor av rostfritt stål och diskhon är då vanligen integrerad (även om det går att få tag på rostfri bänkskiva utan ho också). Stilmässigt kommer köket att dra åt det industriella hållet, och det kan bli riktigt snyggt om du kombinerar detta med upphängda, synliga köksredskap mot exempelvis tegelvägg – tänk storkök.

Hur montera: Bänkskivan monteras vanligen genom att den underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Bänkskivor av rostfritt stål repas relativt lätt men är däremot tåliga mot både fukt och fläckar. Skivans yta kan deformeras av värme och slag beroende på hur tjock den är och vad den vilar mot. En högblank yta är mer känslig för repor än en matt sådan.

Underhåll: Behöver inte underhållas annat än rengöring. Torkas med trasa och tål rengöringsmedel bra.

Pris per kvadratmeter: Cirka 2 000-4 000 kronor/kvm (dock med ho). Vi har tyvärr ingen prisuppgift på rostfri bänkskiva utan ho.

 

 

Bänkskiva i kakel eller klinker

Material: En behandlad skiva klädd med kakel, vilket du antingen kan göra själv eller anlita en plattsättare för.

Passar var: Eftersom kakel kan fås i en rad olika stilar – allt från marrakeshmönstrade till enfärgade vita plattor – passar de också en mängd olika köksstilar. Dessutom kan du fortsätta upp på väggen med samma kakel.

Hur montera: Om skivan som kaklet är monterat på är av trä, MDF eller liknande kan bänkskivan skruvas fast underifrån.

Hållbarhet/tålighet: Kakelplattorna är tåliga mot slag, repor och fukt men fogarna är mer känsliga. Framför allt är fogarna känsliga för missfärgning. Bänkskivor av kakel är värmebeständiga.

Underhåll: Ytan blir inte helt jämn på grund av fogarna och det gör att mat och dryck lätt fastnar där. Rengöring sker med fuktad trasa. Missfärgade fogar kan målas om.

Pris per kvadratmeter: Mycket varierande. Beror på val av kakelplatta, monteringsmaterial och skivmaterial samt på huruvida du utför arbetet själv. Kakel kostar vanligen mellan 100-1000 kr/m².